Ung kvinna med dator i hängmatta. Foto: Jessica Gow / Scanpix

Datorspel kan forma Sigtuna

Stadsplanerare: ”Nu frågar vi hur man vill ha det redan innan vi ritat”
1:12 min

Sigtuna satsar på ovanliga grepp för att engagera yngre när de planerar ett nytt bostadsområde. Via bland annat ett dataspel ska man söka svaret på hur Sigtunaborna vill leva i framtiden.

– Det vanliga är ju att vi ritar och har något nästan klart, sen så frågar man "vad tycker ni om det här?". Då är det väldigt svårt att ändra så långt fram. Men nu frågar vi innan vi har ritat och det är en helt annan process.

Projektet är ett samarbete mellan Sigtuna kommun och NCC. NCC har redan genomfört två medborgarforum för visionsstyrd stadsplanering. Det innebär att de framtida boende ska få tycka till om det område som ska utvecklas.

Även om engagemanget finns har medelåldern har varit ganska hög och därför föresatte sig några medarbetare att komma på ett sätt att engagera de yngre och barnfamiljer.

I dialog med andra småbarnsföräldrar i planeringsgruppen kom Kim Hultán på att använda datorspelet Minecraft. Han är projektchef på NCC och har själv barn som spelar Minecraft.

I spelet bygger man med virtuella legobitar upp stadsdelar. Nu ska spelet bli ett verktyg i den visionsstyrda stadsplaneringen.

– På den här Norra Sigtunadagen som är på söndag har vi byggt upp hela vårt markområde i Minecraft, med de byggnader, terräng, skog, vägar, allt som finns där. Nu ska barnen ska få bygga sitt Norra Sigtuna. Hur skulle de vilja ha det? Vad är viktigt? Vi har byggt upp precis som det ser ut idag, terrängen och de befintliga husen. Sen kan barnen gå in och bygga, skapa, ändra vad de vill.

Norra Sigtunadagen hålls i dag, söndag.

Mikaela Rydberg
mikaela.rydberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".