Per Nohr, Sirius Fotboll. Här på Löten behövs större läktarkapacitet, säger han. Foto Mårten Nilsson/SR

Brist på fotbollsarena i mars

Nohr: ”Får vi ett storlag räcker Löten inte till”
1:56 min

Bristen på idrottsarenor i Uppsala aktualiseras nu på nytt. När Sirius Fotboll nyligen slog Hammarby i Svenska cupen så betyder det att klubben behöver en matcharena i mars månad för sitt fortsatta cupspel. Men den tiden på året går Studenternas fortfarande inte att spela på.

Och konstgräsplanen i Löten klarar inte av att ta det antal åskådare som väntas. Nu vill Sirius klubbchef Per Nohr att kommunen fram till mars ska ordna fler läktare till Löten till följd av cupframgångarna:

– Avancemanget är bra sportsligt sett, men vi måste samtidigt mäkta med att få till arrangemanget. Löten tar 900 personer och det tror vi inte räcker riktigt i mars om det kommer ett storlag, säger Per Nohr.

Det finns ju läktare här, men de räcker inte?

– Leker vi med tanken att det blir AIK eller Djurgården vi får möta så kan det bli 1500-2000 åskådare, och då räcker läktarplatserna inte till. För att klara säkerheten behövs större utrymmen, man måste kunna hägna in en del av läktarna, säger han.

Att Sirius gick vidare i cupen innebär alltså inte enbart glädje i Uppsala utan också en del bekymmer. Först i mars spelas nästa etapp i Svenska cupen, och det sker i form av ett gruppspel där Sirius kommer att spela antingen en eller två hemmamatcher. Och Löten är den naturliga hemmaplanen i mars månad, eftersom här finns uppvärmt konstgräs - men utan utbyggd läktarkapacitet blir det svårt att spela, menar Per Nohr:

– Jag hoppas vi hittar en lösning. Vi vill ju absolut spela i Uppsala, något annat skulle inte kännas så bra, säger Per Nohr.

På Uppsala kommun är moderaten Cecilia Forss kommunalråd med ansvar för idrottsfrågor:

– Det här är något som idrotts- och fritidsnämnden måste ta i sin budget. De får ta en diskussion i nämnden om i vilken ordning saker ska göras. Men självklart hoppas vi att det här ska kunna gå i lås, säger Cecilia Forss (M).

Ordförande i idrotts- och fritidsnämnden är Inger Söderberg, moderat:

– Först måste vi veta hur mycket pengar det handlar om, och det vet vi inte än. Om det behövs en stor investering så tar det tid innan det hela blir klart, då ska det upphandlas och ritas och grejas. Så vi måste först titta på hur stora förändringar som behövs, säger Inger Söderberg (M).

Per Nohr i Sirius igen:

– Jag har förstått att Uppsala har ett mål att vara med i toppen bland idrottsstäder i Sverige, och för att kunna nå dit krävs att man skapar de rätta förutsättningarna för det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".