UL-buss (arkivbild). Foto: August Bergkvist / SR

Lade ner busslinje – glömde informera resenärer

Bålstabo: ”Det är alldeles förskräckligt”
2:01 min

Upplands lokaltrafik lade nu i augusti ner en busslinje, men glömde bort att informera dom som åkte med bussen. Det handlar om busslinje 870 mellan Bålsta och Arlanda och passagerarna fick veta om nedläggningen bara några dagar innan bussen slutade gå.

– Det är alldeles förskräckligt. Det borde inte få hända, säger Monalisa Ek Hutter från Bålsta som i flera år har pendlat med buss 870 till sitt jobb på Arlanda.

Busslinjen har bara två turer per dag. Den var specialgjord just för arbetspendling mellan Bålsta och Arlanda.

Men när Monalisa Ek Hutter steg på bussen en måndag nu i början av augusti i år fick hon höra från busschauffören att linjen skulle sluta köras en vecka senare:

– Då frågade han om vi visste att den här turen skulle dras in. Det var det första vi fick höra. Då en vecka innan fick vi samtidigt en ny tidtabell. Det var inte något bra system att berätta för oss att vi inte hade någon direktbuss, säger Monalisa Ek Hutter.

På onsdagen den 8 augusti gick UL ut med information på sin webbsida att fredagsturerna den 10 augusti skulle bli de sista med linje 870.

– För enskilda resenärer är det naturligtvis en försämring, säger Johan Wadman som är trafikdirektör på Upplands Lokaltrafik.

Att informerationen gick ut så sent som två dagar innan den sista turen kördes är inte okey säger han.

– Det är väldigt beklagligt att våra resenärer fick den här informationen så här sent.

Varför blev det så?

– Det var en miss i vår planering helt enkelt. Naturligtvis skulle den här informationen gått ut betydligt tidigare - före sommaren, säger Johan Wadman på UL.

Upplands lokaltrafik försvarar däremot sakfrågan att busslinje 870 las ner. Det var för få som åkte med den. I snitt 8 passagerare per tur när UL räknade en vecka i mars.

Men enligt Monalisa Ek Hutter är det fler än så som brukar åka buss 870. Normalt är det 16 personer som brukar åka med skriver hon i ett brev till UL.

Men de som ska från Bålsta till Arlanda får nu i stället ta en SL-buss.

Men det är inget bra alternativ tycker Monalisa Ek Hutter eftersom den tar betydligt längre tid. Nu åker hon i stället bil från Bålsta till jobbet på Arlanda. Något hon tycker är synd.

– Det vill vi inte. Det är varken miljövänligt eller ekonomiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".