Akademiska sjukhuset, där tv-serien "Sjukhuset" spelas in. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
UPPSALA

"Sjukhuset" uppe i tingsrätten i dag

1:41 min

När Uppsala tingsrätt i dag tog upp stämningen mot landstinget för tv-serien Sjukhuset så blev det ingen förlikning mellan parterna. Landstinget har stämts av stiftelsen Centrum för rättvisa på totalt 375 000 kronor för brott mot tystnadsplikten vid filmningen av tv-serien.

Centrum för rättvisa har stämt landstinget för brott mot sjukvårdssekretessen för tre efterlevandes räkning, till en man som enligt de anhöriga filmades utan samtycke.

Men landstingets chefsjurist Jens Larsson sa nej till förlikning när rättens ordförande frågade idag.

– Inte nu, inte nu. Nej.

Nej, det var ganska kyligt mellan juristerna på båda sidor förhandlingsbordet i Uppsala tingsrätt i dag. Centrum för rättvisa stämde Uppsalalandstinget för ett halvår sen, som ombud för tre efterlevande till en man som filmades för tv-serien Sjukhuset 2007.

Mannen var svårt cancersjuk och filmades under en sjukhusvistelse på Akademiska, två dagar senare avled han. Och en tid senare råkade hans hustru och dotter se ett avsnitt av serien på tv, och fick plötsligt se bilder på mannen från hans tid på sjukhus. Inte på ansiktet, men de kände genast igen honom på kläder och på hans röst.

Hustrun och dottern säger att de aldrig fått någon vetskap om att mannen filmades, och aldrig blivit ombedda att lämna något samtycke. I dag var det förberedande förhandlingar mellan parterna, någon förlikning blev det alltså inte, och datum för huvudförhandling bestämdes till 4 och 5 mars nästa år.

Landstinget tänker då som vittnen kalla två sjuksköterskor som medverkar i filmen för att styrka att det inte var en livshotande situation som visades i tv-avsnittet.

Det uppgavs i dag också att det aktuella avsnittet sågs av 350 000 tittare och att Akademiska sjukhuset självt uppskattat marknadsföringsvärdet av medverkan i tv-serien till 56 miljoner kronor. Från landstingets sida framhåller man att det som diskuteras i avsnittet inte röjer mannens identitet.

– Man har lämnat uppgifter om en persons hälsotillstånd. Allmänheten får inte veta vem det handlar om, sade Siv Ann Andermyr som är juridiskt ombud för Uppsala läns landsting.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista