Vårdcentraler säljs utan upphandling

2:01 min

Landstingsledningens beslut att sälja tre vårdcentraler i länet till vårdbolaget Carema får nu kritik från oppositionen. Det gäller vårdcentralerna i Sävja och vid Liljefors torg i Uppsala samt Enköpings vårdcentral som landstinget bestämt att sälja för sammanlagt 9,3 miljoner.

En av dem som är kritiska till affären är Miljöpartiets Johan Edstav:
-Det är i och för sig bra att vi äntligen får betalt, ett tag tyckte ju majoriteten att vi inte skulle ta nåt betalt för att sälja vårdcentralerna. Men den fråga som inställer sig nu är varför enbart Carema fått erbjudande att köpa. Vad har de gjort för att få vara ensamma om att göra affär med landstinget? säger Johan Edstav (MP).

Carema har drivit de tre vårdcentralerna i Sävja, vid Liljefors torg och i Enköping sen 2008 på entreprenad för landstinget. I början på nästa år går avtalet ut, och den borgerliga landstingsledningen har redan tidigare fattat beslut om att Carema ska få överta de tre vårdcentralerna.

Den rödgröna oppositionen har tidigare reagerat på att inget pris har nämnts för övertagandet, vilket har tolkats som att Carema skulle få vårdcentralerna gratis. Nu har ett pris bestämts på sammanlagt 9,3 miljoner, men oppositionen är fortsatt kritisk mot landstingsledningens hantering av affären.

- Konkurrens är ju ett av alliansens viktigaste honnörsord, då är det konstigt att man i det här fallet inte vill att också andra vårdbolag ska få vara med och lägga bud på de tre vårdcentralerna, säger Johan Edstav.

Borde det ha gjorts en upphandling?
- Ja, jag tycker att om man ska sälja av egendom från landstinget, så ska vi självklart försöka sälja det till bästa möjliga pris.

Ordföranden i landstingsstyrelsen, moderaten Erik Weiman, svarar angående att landstingsledningen till slut kommit fram till ett pris som Carema ska betala för att överta vårdcentralerna:
- Jag kan förstå dem som tycker att det är viktigt att landstinget får betalt för den verksamhet som landstinget försäljer, och det är precis det vi har gjort nu, säger Erik Weiman (M).

Så ni har tänkt om?
- Det vet jag faktiskt inte. Det har ju aldrig varit framme något färdigt förslag om att överlåta de här vårdcentralerna utan vederlag, däremot har det funnits diskussioner fram och tillbaka om hur man kan göra.

Men varför tillämpas då inte konkurrens och upphandling i det här fallet?
- Här försäljer vi ett antal verksamheter, det är ju inte en upphandling, det är någonting annat. Jag tror att det här är den absolut bästa lösningen för patienterna, därför att då får vi en kontinuitet och behöver inte rycka sönder den verksamhet vi redan bedriver på de här vårdcentralerna. Annars skulle vi först ha behövt ta tillbaka vårdcentralerna i egen regi och därefter göra en försäljning, då hade vi alltså behövt byta verksamhetsform på dem två gånger inom loppet av ett år, det tycker jag inte hade varit en speciellt lyckad ordning, säger Erik Weiman (M). )

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista