Hanna vill ha EU-stöd för spårtaxi

1:49 min

Uppsala kommuns planer på att söka EU-pengar till ett spårtaxiprojekt kan snart bli verklighet - men landstinget vägrar vara med i ett första skede. Enligt Centerpartiets kommunalråd Stefan Hanna kan en EU-ansökan trots det börja förberedas inom kort.

– Förhoppningsvis börjar vi med ansökningsarbetet nästa vecka eller senast veckan därefter. Sen tar det en liten stund att få ihop ansökan, säger Stefan Hanna.

Uppsala kommun vill gå vidare med att utreda förutsättningarna för att pröva ett spårtaxisystem i Uppsala. Den sträckning som politikerna är särskilt intresserade av att utreda om spårtaxi skulle kunna bli ett fungerande alternativ är sträckan från Resecentrum via Akademiska sjukhuset till BMC.

Det finns möjlighet att söka EU-pengar som täcker projekt av den här typen, projekt som går ut på att utveckla lokala investeringsprogram för förnyelsebar energi inom kommuner och regioner. Men från Uppsala kommun har man efterlyst ett tydligare besked från landstinget om att landstinget i så fall ställer sig bakom en sådan ansökan. Så här sa kommunalrådet Stefan Hanna i förrgår i Upplandsnytt:

– Vi väntar på att vi är överens om att göra ansökan tillsammans. Vi vill att det är kommunen, landstinget och staten som tillsammans är engagerade i det här projektet.

Något sådant klartecken har landstinget inte gett. Upplandsnytt bad om att få ett sånt klargörande från landstingsrådet, moderaten Erik Weiman.

– Det måste vara kommunen som ansvarar för infrastrukturfrågorna som går vidare med den här frågan. Vi kan tänka oss att vara med i den fortsatta processen, men vill man göra en ansökan så ska kommunen vara avsändare, säer Erik Weiman.

Klara besked alltså, landstinget vill inte vara fullt delaktig i en sådan ansökan eller underteckna en sådan ansökan. Men Stefan Hanna säger att det är ett besked som räcker för honom för att kunna gå vidare med en ansökan:

– En förutsättning är att de är beredda att gå in i projektet, men det krävs inte att samtliga parter skriver på ansökan utan det kan kommunen själv göra, säger Stefan Hanna, Centerpartiets kommunalråd i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista