1 av 2
Elbil vid Arlanda. Foto: Klara Klintbo Skilje
2 av 2
Elbilsinnovatören Gunnar Asplund. Foto: Klara Klintbo Skilje/SR

Bilbana för riktiga bilar visades upp

"Är precis som en bilbana"
5:33 min

Framtidens bilåkande kan komma att ske på en elektrisk bilbana - helt utan bolmande avgasrör. Efter ett miljonstöd från Energimyndigheten har en grupp forskare i sommar utvecklat en testanläggning på Arlanda med strömskenor nedsänkta i asfalten.

Gunnar Asplund, innovatör på företaget Elways, tror starkt på idén med så kallad elvägar.

– Trafiken är en av dom stora bovarna. Där måste man göra något drastiskt. Det här är kanske det mest drastiska, att gå över till el för både bilar och lastbilar, berättar han.

Principen är densamma som med leksaksbilbanor, men här är det en fullstor personbil som förs fram på en strömledande räls. Det går i ganska sakta mak på den 200 meter långa rälsen, men enligt Gunnar Asplund kommer det gå betydligt snabbare framöver.

– Det är precis som en bilbana, man för över kraften från vägen till bilen. Det här är den billigaste elbanan. Den går att använda för både personbilar och lastbilar till ett mycket lågt pris.

Hur mycket skulle det kosta om hela Europa fick sådana här elvägar?

– Europasiffran har jag inte huvudet, men i Sverige skulle det ungefär 80 miljarder kronor. Nästa steg nu blir att hitta något projekt där man kan köra det här i större skala, på riktiga vägar, säger Gunnar Asplund.

Klara Klintbo Skilje
klara.klintbo_skilje@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".