Unga läkare kritiserar arbetsmiljö

1:28 min

Lasarettet i Enköping får nu kritik för dålig arbetsmiljö för läkare som är under utbildning. Det är Sveriges Yngre Läkareförbund som slår larm om ohållbar arbetsmiljö för AT-läkare på sjukhuset, speciellt vid Kirurgiskt centrum.

– Bemanningen är så pass att AT-läkarna i princip själva bemannar akuten dygnet runt. De ordinarie läkarna är så få att de inte riktigt hinner sköta sina arbeten och ge det stöd till AT-läkarna som de behöver, berättar Shadi Amid Hägg, vice ordförande för Sveriges Yngre Läkareförbund i Uppsala.

AT-läkare - alltså läkare med allmäntjänstgöring som är under utbildning - får jobba extrapass.

Det har hänt att AT-läkare har fått arbeta sin vanliga arbetsdag, för att sen gå på nattjour på akuten och sen arbetat hela nästa dag. Detta enligt Sveriges Yngre Läkareförbund i Uppsala och Upplands allmänna läkarförening som har skrivit om bristerna i ett brev till sjukhusledningen.

Enligt föreningarna får läkarna under utbildning täcka upp för sjukdomar och personalbrist genom att ta alltför många extrapass utan att få tillräcklig återhämtning efteråt.

– De känner sig stressade och utarbetade, säger Shadi Amid Hägg.

Det är enligt läkarföreningarna kirurgiskt centrum i Enköping som har de allvarligaste missförhållandena. I ett brev till olika chefer på lasarettet i Enköping så krävs en åtgärdsplan för hur AT-läkarnas situation ska förbättras. Som det är nu är det inte bra för patienterna, säger Shadi Amid Hägg.

– Om man har otur så innebär det att en AT-läkare som känner sig osäker inte alltid hittar någon att fråga, som har tid med frågor, och det kan drabba patienterna på ett negativt sätt, säger Shadi Amid Hägg, vice ordförande för Sveriges Yngre Läkareförbund i Uppsala.

Martin Hult

Martin Hult. Foto: Thomas Artäng/SR

martin.hult@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista