Sämre komfort men fler platser på nya pendeln

Lite sämre komfort - men fler sittplatser. I dag presenterades den nya SL-pendeln som ska börja gå mellan Uppsala och Stockholm i december.

De nya biljettpriserna presenterades också - av en nöjd politiker - nämligen  kollektivtrafiknämndens ordförande Johan Örjes.

– Man blir lycklig bara man se det. För att det här är ju ett stort lyft för kollektivtrafiken i vårt län, säger Johan Örjes (C).

Den 9 december kör den i gång på riktigt mellan Uppsala och Stockholm och mellanliggande stationer.

SL-pendeltågen som tar över har mer av pendelkänsla jämfört med Upptåget. Det är lägre ryggstöd, inga toaletter, fler ståplatser och säten i olika höjd.

Men med SL-pendeln blir det mer än dubbelt så många sittplatser. Ett SL-pendeltåg har 760 sittplatser - det är 400 fler än jämfört med vad Upptåget har som mest.

– Det här tåget passar bättre för den här trafiken, säger Johan Wadman, trafikdirektör på UL.

I går tog kollektivtrafiknämnden beslutet om vilka priser det ska bli på SL-pendeln.

Månadskortet kommer att kosta lika mycket som i dag - 1745 kronor - för att åka kollektivt inom hela UL och SL-området.

Att åka tåg från Uppsala län till Arlanda blir lite dyrare - 165 kronor blir det nya priset. Det är 25 kronor mer än tidigare.

Och att pendla från Knivsta eller Bålsta mot Stockholm blir också lite dyrare. Där sker en höjning från från 1205 till 1350 kr.

Men frågan är om en månadskostnad för att ta sig över länsgränsen Uppsala-Stocholm på nästan 1800 kronor avskräcker.

– Jag tror att om man jämför det här med att åka bil så kommer det att vara ett väldigt attraktivt alternativ, säger Johan Örjes.

Martin Hult
martin.hult@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista