Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Motståndet mot abort lever kvar

"Livet är heligt och en gåva från Gud"
2:22 min

I presidentvalskampanjen i USA är abort en känslig politisk fråga. Men här i Sverige har abort varit tillåtet sedan 1975. Den svenska abortlagstiftningen är en av de mest liberala i världen och idag är abort ingen fråga som diskuteras inom politiken. Men på andra arenor i samhället finns ett motstånd kvar.

– Ser man i ett europeiskt perspektiv så lyfts frågan i en helt annan utsträckning än i Sverige, säger Ruth Nordström som tillsammans med sin man, som är pastor, ansvarar för ungdomsfrågor inom Livets Ord.

– Livet är heligt och en gåva från Gud, och varje mänskligt liv ska bevaras och beskyddas.

Finns det några skäl för abort?

– Det finns situationer som är mer komplexa, och som är svåra.
Hon är också med i styrelsen för föreningen Ja till Livet, som vill motverka aborter.

Kristdemokraternas uppländska riksdagsledamot Mikael Oskarsson var med och grundade Ja till livet. Men som parti står kristdemokraterna, liksom alla andra riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna som vill förbjuda aborter efter vecka 12, alla de andra står bakom dagens abortlagstiftning, .en hos flera religiösa samfund finns ett abortmotstånd kvar.

– I princip är abort förbjudet, men undantag kan göras om det är fara för mamman, säger Ahmad Berazi som är kontaktperson för Uppsala moské.

Att katolska kyrkan är emot abort är välkänt.

– Vi utgår från att det handlar om ett mänskligt liv från första början, som förtjänar allt skydd. Bara om kvinnans liv är i fara accepteras abort, säjer kyrkoherde Andreas Bergmann i S:t Lars katolska församling i Uppsala.

Men svenska kyrkan har tagit ställning.

– Svenska kyrkan är inte mot legala aborter utan accepterar svensk lagstiftning och välkomnar den som ett viktigt bidrag i en viktig kvinnofråga, säjer Cristina Grenholm, som är chefsteolog inom svenska kyrkan. Det finns skilda uppfattningar inom kyrkan, men kyrkomötet har flera gånger tagit ställning för fri abort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".