Ett av SAS MD80-plan på väg att landa (arkivbild). Foto: Johan Nilsson / Scanpix

Danmarks Radio: Alla fack har lämat bud till SAS

Pilotfacket till P4 Uppland: "Vi har lagt vårt slutbud"
0:57 min

Enligt Danmarks Radio har de två återstående facken alldeles nyss lämnat bud till SAS. Det skulle betyda att alla åtta fackförbund som förhandlat med SAS lagt sina bud så att en uppgörelse kan vara klar för att driva flygbolaget vidare.

De två återstående förbunden är danska kabinföreningen CAU och Norsk kabinförening NKF.

SAS presschef Elisabeth Manzi sa tidigare i morse att avtal var klart med de tre pilotföreningarna i Sverige, Norge och Danmark, samt med fackförbundet Unionen, som representerar runt 600 kabinanställda på SAS.

"Ett mycket svårt beslut", säger förbundsordförande Cecilia Fahlberg.

– Vi har kunnat säkerställa tryggheten i lönerna och en hel del andra väsentliga villkor, men naturligtvis är det omfattande förändringar och ett stort arbete nu för företaget att återställa förtroendet för de anställda. Det är ett gigantiskt jobb som SAS har framför sig.

Unionen skriver att avtalet, som gäller från 1 december, inte innebär några sänkningar av de fasta lönerna.

Däremot slopas lönerevisionerna 2013 och 2014. Regler för traktamente och tjänstgöringstid ändras och pensionsåldern höjs till 65 år.

SAS presschef sa innan midnatt till Ekot att söndag var deadline för förhandlingarna, men man lyckades inte nå en uppgörelse innan midnatt.

– Förhandlingarna fortsätter, och de är väldigt intensiva kan jag säga. Vi kan inte just nu gå ut och säga hur länge de kan komma att pågå, sa SAS presschef Elisabeth Manzi strax efter midnatt.

Under natten har förhandlingar med åtta olika fackliga organisationer pågått och sex förhandlingar är fortfarande igång.

De två första SAS-flygningarna från Kastrup på måndagsmorgonen har ställts in, men Manzi säger till TT att de inställda flygningarna inte har med förhandlingarna att göra.

– Det stämmer att vi har ställt in två avgångar i morgon men det är inte beroende på det som händer just nu. Vi har helt enkelt "lack of crew", vi har inte besättningen på rätt plats vid tidpunkten när vi ska flyga ut, säger Manzi.

Om SAS tvingas ställa in fler avgångar under måndagen kommer berörda kunder att informeras via sms.

Det har under söndagskvällen cirkulerat obekräftade uppgifter om att de långivande bankerna har förlängt tidsfristen till måndagsmorgonen, men det förnekar SAS.

Förhandlingarna i Köpenhamn inleddes i fredags och SAS kallade till styrelsemöte i söndags för att ta ställning till om det finns förutsättningar för att driva bolaget vidare.

I ett pressmeddelande på söndagen sa SAS att ett fullständigt genomförande av besparingsplanen är en förutsättning för att bankerna och huvudägarna ska göra en kredit tillgänglig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".