Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Räddningsbesparingarna ska utredas

" Inte roligt att göra förändringar som inte är av godo"
1:34 min

En risk- och konsekvensanalys ska göras av förslaget att dra ner på bemanningen på tre deltidsbrandstationer i Uppsala, Östhammars och Tierps kommuner. Förslaget har oroat bland annat brandmän på de mindre stationerna.

– Det är inte roligt att göra förändringar som inte är av godo, men vi har fått en ekonomi som vi ska hålla oss till, säger vice ordföranden i räddningsnämnden Patrik Kjellin (S).

Nedskärningarna som politikerna ska besluta om föreslås påverka de stationer där det endast finns deltidsanställda brandmän. Förslaget är att tre av stationerna minskar bemanningen från 5 brandmän till 3. Det har har fått många att reagera, bland annat på P4 Uppalnds webb - och Upplandsnytts rundringning till brandstationer visar att det också där finns en oro för vilka följder det kan få - bland annat om det behövs rökdykning och vid trafikolyckor. Håkan Olsson, stationschef i Storvreta så så här i morse:

- Det jag är mest orolig för är ju trafikolyckorna. Att vi kommer ut på motorvägen till en kraftig kollision och så är vi tre personer, och ska hjälpa patienterna och de drabbade och så har vi inga händer som kan hjälpa. Det är den stora biten.

Socialdemokratiske vice ordföranden i räddningsnämnden Patrik Kjellin säger att en risk- och konsekvensanalys ska göras av förslaget:

– Något måste göras för att vi ska ha en budget i balans nästa år och risk- och konsekvensanalysen får vara vägledande. Är det för farligt att göra det här så får man titta på annat, men något måste göras.

Finns det några alternativa sätt att få in de här pengarna?

– Vi har gått igenom budgeten fram och tillbaka. I dagsläget är det svårt. Vi skulle behöva ett kommunbidrag som täcker de kostnader vi har, säger patrik Kjellin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".