Flygplan tillhörande SAS på Arlanda flygplats. Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Ekonom om SAS-avtalen: "Ovanligt att så många får det så mycket sämre"

"Man får ju gå tillbaka till början av 30-talet"
1:20 min

Alla åtta fackförbund inom SAS har nu sagt ja till de nya avtalen, med försämrade villkor. Avtalen innebär bland annat ökad arbetstid, lägre lön och sämre pensionsvillkor för anstäldla på Arlanda och andra ställen.

Det var mycket länge sedan så här många fick så här rejält försämrade villkor, säger Lars Magnusson som är professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet:

– Man får ju gå tillbaka till början av 30-talet för att se något liknande och när det gäller delvis statliga företag, som det är fråga om när det gäller SAS, så har det väl aldrig skett.

Efter fackens besked återstår att bankerna ska ge tummen upp till kommande lån och att styrelsen fattar beslutet att inte sätta SAS i konkurs. Men om den akuta krisen löses - så blir det alltså stora förändringar i villkoren för de anställda - bland annat piloterna. Robert Gustavsson är ordförande i Svensk pilotförenings SAS-sektion:

– På lönesidan avstår vi en månadslön per år. Vi sänker våra traktamenten och ökr produktionsdagar.

Och professorn i ekonomisk historia Lars Magnusson tror att de nya SAS-avtalen kan påverka hela flygbranschen

--Jag tror inte att det behöver spilla över på andra branscher, men just inom den här oerhört konkurrensutsatta flygbranschen så kan det få följder att andra följer med för att stärka sina möjligheter att konkurrera.

elin.roumeliotou@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".