Några av de skallar som polisen hittade när kvinnans lägenhet genomsöktes. Foto: Polisen, förundersökningsmaterial

Uppsalabo ska ha köpt skelettdelar - säljare åtalas

Åklagare: ”Det finns ett intresse för handel med skelett”
1:14 min

En kvinna i Göteborg, som hade en mängd skelettdelar i sin lägenhet, har idag åtalats för brott mot griftefriden. Kvinnan har också handlat med dödskallar. I somras ska hon ha sålt hon tre stycken till en person i Uppsala. Uppsalabon är inte misstänkt för brott.

– Det beror på att han inte förstått att det är straffbart, säger åklagare Kristina Ehrenborg-Staffas.

Personen i Uppsala ska heller inte ha behandlat skelettdelarna på ett som åklagaren yttrycker det skymfligt sätt - det ska däremot kvinnan i Göteborg ha gjort. Enligt åtalet har hon under mer än ett år använt skelettdelarna i samband med olika sexuella aktiviteter.

Bland bevisningen finns de skelettdelar som hittades i kvinnans lägenhet bland annat ett helt skelett och sex skallar, foton och berättelser från vittnen. Kvinnan erkänner att hon haft skelttdelarna, men säger att det är av arkeologiskt intresse och förnekar brott.

En fråga för utredningen har varit hur kvinnan fått tag på skelettdelarna, själv säger hon att hon köpt dem på internet.

– Vi hittade som jag gör gällande ett lönnutrymme med platspåsar, liksäckar olika former av verktyg, pannlampa och så vidare. Men vi har inte kunnat visa att det skett så.

Hur omfattande handeln med skelettdelar är, utöver mannen i Uppsala som ska ha köpt från den här kvinnan - det är oklart säger åklagare Kristina Ehrenborg-Staffas:

– Försiktighetsvis vill jag vara säga att det förekommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".