Svalt intresse bland Håboborna för informationsmöte och ankomstboende för flyktingar i Ekolsund. Foto: Per Enerud/SR

Svalt intresse för information om ankomstboende i Ekolsund

"Många frågetecken rätades ut"
1:04 min

Intresset var svalt när invånarna i Håbo kommun bjudits in för att få ställa frågor om det nya ankomstboendet i Ekolsund. Bara ett trettiotal kommunivånare kom på mötet.

Bara ett trettiotal människor sökte sig till den informationsträff som Håbo kommun ordnat i teatern på Bildningscentrum i Bålsta. Det var ganska glest i bänkarna, men det var en chans för kommunen att informera, och en chans för kommuninvånarna att ställa frågor om det ankomstboende för flyktingar som öppnats i Ekolsund.

Själva debatten var väldigt stillsam, och det hettade aldrig till i frågorna. Det verkar uppenbart att det här inte är en fråga som engagerar Håboborna.

 – Jag tyckte det gick bra, sade kommunchefen i Heby kommun, Per Kjellander. – Det var en kväll som rätade ut många frågetecken. Det var en god stämning. Det var skönt att det var så stillsamt. Kanske är det inte så mycket frågor i kommunen kring det här som det verkar av vissa Internetforum. Den vanlige Håbobon har inte så många frågor. 

Ordföranden i Sverigedemokraterna i Håbo kommun, Mikael Rubbestad, var besviken.

 – Ja, jag hade väntat mig att det skulle komma fler. Folk har hört av sig till oss, så det kan ju hända att för oss har det verkar som om den här frågan är större än vad den faktiskt var. Jag tror inte att frågan om ankomstboendet i Ekolsund är en sådan fråga som vi kommer att använda för att vinna röster i nästa val.

Per Enerud

per.enerud@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".