Varken ja eller nej till Ärna från kommunen - motståndare försökte påverka

3:50 min

Uppsala kommun säger varken ja eller nej till en civil flygplats på på Ärna, när regeringen bett om synpunkter. Det beslutade kommunstyrelsen idag. Innan politikerna fattade beslut försökte motståndare till flygplanerna påverka dem.

-– Det är ju miljömäsigt vansinne med flyg så här nära Uppsala, sa en av de som protesterade.

– Jag är övertygad om att det kommer att bullra över stora delar av centrala staden och det tycker jag är olämpligt eftersom det är vetenskapligt visat att det ger skador på barn och vuxna, säger en annan.

– Jag tänker mycket på klimatet. Vi vet ju att vi inte kan fortsätta med flyg och sånt här.

Under eftermiddagen fattade kommunstyrelsen beslut om vad de ska säga i sitt remissvar till regeringen och svaret innebär varken ja eller nej till civil flygtrafik på Ärna. Däremot poängterar kommunen att det är viktigt att grundvattnet skyddas oavsett arten av flygverksamhet och att det inte kan uteslutas att de perflourerade ämnen som hittats i Uppsalas dricksvatten kommer från flygplatsen. Den rödgröna oppositionen reserverade sig mot beslutet i kommunstyrelsen och tycker att regeringen ska besluta som mark- och miljödomstolen och därmed säga nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista