1 av 2
Ärna flygplats i Uppsala. Foto: Thomas Artäng / SR
2 av 2
Flygledartornet, Ärna flygplats utanför Uppsala. Foto:Thomas Artäng / SR
Uppsala

Ny kritik mot civil flygtrafik vid Ärna flygplats

1:55 min

Flera remissinstanser är kritiska till att tillåta civil flygtrafik vid Ärna flygplats. Det visar en genomgång som Upplandsnytt gjort, och framförallt är det miljökonsekvenserna som oroar.

Enligt Sven Ahlgren, som är planeringschef på Uppsala vatten är de miljögifter som påträffades i grundvattnet och som misstänks komma från Ärna flygplats, skäl nog att vara försiktig.

-- Framförallt så hänvisar Uppsala vatten till sitt tidigare yttrande där Uppsala vatten pekar på riskerna att påverka grundvatten och ytvatten med verksamhet som man bedriver på en flygplats. Sen är det kompletterat med det som kommit fram under året med de perflourerade ämnena som vi hittat i vattnet.

Frågan om miljöpåverkan är en kritisk aspekt för om det ska bli något civilt flyg vid Ärna eller inte. Våren 2011 sade miljödomstolen nej till civil flygtrafik på Ärna flygplats, med hänvisning just till att mijlöpåverkan skulle bli för stor. Men hur det blir är slutligen upp till regeringen och det är miljödepartementet som nu vill ha yttranden som underlag för regeringens beslut.

I går kom kommunstyrelsens yttrande där man varken sa tydligt ja eller nej, men att man måste var uppmärksam på konsekvenserna för miljön. Men miljödomstolen är de inte ensamma om sin kritiska linje.

Försvarets Generalläkare skriver i sitt yttrande att man håller med domstolen, positiv till den militära flygverksamhet som finns där idag, men emot civilt flyg.

Även Socialstyrelsen instämmer i miljödomstolens beslut och efterlyser mer tydlighet kring varför Ärna, allt inräknat, skulle vara att föredra framför andra närliggande flygplatser som till exempel Arlanda och Västerås.

Enligt Ann Bölske, som är kansliråd på miljödepartementet, saknas efter kommunstryrelsen i Uppsala uttalat sig, bara landstingets yttrande. När de är inne ska både de som överklagat beslutet om flygplatsen till mark- och miljödomstolen och försvarsmakten, som är de som ansökt om att få flyga civilt, uttala sig. Först därefter kan regeringen fatta beslut i frågan, men hur lång tid det kan ta är, enligt Ann Bölske, svårt att säga.

Anton Dyrssen
anton.dyrssen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista