Kvinna vid dator. Foto: Hasse Holmberg / Scanpix

Pokerspelande Upplänningar krävs på miljonbelopp

Runt 70 miljoner kronor att hämta
3:15 min

Hundratusentals svenskar spelar poker på nätet men hur vinsterna ska beskattas är en fråga som sysselsatt Skatteverket i flera år. I dagarna har verket tillsammans med polisen och ekobrottsmyndigheten både gjort tillslag mot pokerspelare och skickat ut över hundra brev med krav på att de ska redovisa och skatta på sina vinster. Minst tio brev har skickats till Upplänningar.

- Det är fråga om miljonbelopp som de här personerna har i vinster, säger Dag Hardysson som jobbar med internethandelfrågor på Skatteverket.

Poker räknas som lotteri och därför ska alla vinster på spelbolag utanför EU eller EES skattas. Inom EU är det skattefritt.

- Vi räknar med att vi går miste om runt 250-300 miljoner i oredovisade intäkter, och så runt trettio procents skatt på det så det rör sig om runt 70 miljoner kronor, säger Dan Hardysson.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".