Foto: August Bergkvist/SR

Trafikverket gissade fel - pengarna slut till 288:an

1:41 min

Pengarna till utbyggnaden av väg 288 mellan Östhammar och Uppsala har tagit slut. Det är den sista etappen mellan Gimo och Börstil som har tagits bort ur byggplanen eftersom Trafikverkets budget för projektet inte längre stämmer. 339 miljoner kronor är det som saknas.

Men det handlar inte om någon felkalkylering, det säger Ylva Gustafsson Höijer, planeringschef på Trafikverket.

--Absolut inte, vi gör våra bästa gissningar. Summorna som var satta då var våra bästa gissningar, sedan blir vi klokare med tiden. Det är helt naturligt och det är inga pengar som har slarvats bort.

Men om det brukar se ut så här när man kalkylerar, varför kalkylerar man inte för plus i kanten?

--Ganska ofta har vi objekt som blir billigare också. Det handlar om att man inte vet förutsättningarna för varken geografi eller geologi.

Så det tar man inte reda på innan?

--Nej. Att objektet placeras i planen är ett incitament för oss att börja utreda.

Men en ekonomisk kalkyl som inte går att göra i förväg är något som Jacob Spangenberg, kommunstyrelsens centerpartistiske ordförande i Östhammars kommun, har svårt att godta.

--När Regionförbundet enades för ett par år sedan om en länstransportplan så var den baserad på att hela sträckan var finansierad. Men när beslutet var fattat så blev det helt plötsligt en ny kalkyl.

--Den ursprungliga kalkylen låg till grund för länstransportplanen och dessutom en avsiktsförklaring om att förskottera just det här beloppet. Så vi blev ganska förvånade över att det var en underfinansiering.

--Det handlar uppenbarligen om en brist i kalkylunderlaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista