1 av 2
Foto: Scanpix
2 av 2
Erik Ullenhag (FP), integrationsminister. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Uppsala län

Kraven för att läsa minoritetsspråk ska ses över

1:28 min

Uppsala och flera andra kommuner i länet kräver grundkunskaper i nationella minoritetsspråk för att man ska ha rätt till att undervisas i dem. Nu ska regeringen se över lagstiftningen så att kraven kan tas bort och alla som har en koppling till ett minoritetsspråk ska ha chans att läsa det.

Tidigare i veckan berättade vi att den som vill läsa modersmålsundervisning har olika möjlighet beroende på var man bor.

– Det finns en generation som drabbats av diskriminering och ibland till och med misshandel för att man pratat sitt eget språk. Och det gör att vi har en eller ett par generationer som kopplar det till något skamfyllt eller nåt man inte får, det egna språket. En del i en bra minoritetspolitik är att ge människor möjlighet att återta det egna språket, och det är också bakgrunden till att jag tillsammans med regeringen vill se över om vi ska ändra lagstiftningen, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

I dag behöver inte den som vill få modersmålsundervisning i just de nationella minoritetsspråken finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch prata språken hemma.

Men, samtidigt så får man enligt Skollagen kräva att de kan språket hjälpligt. Och kommunerna gör olika. Vår kartläggning visar att i vårt län är det fem kommuner som inte kräver grundläggande kunskaper, och tre som gör det. Däribland Uppsala, som nu ska utreda om de ska låta även den som inte kan ett ord av minoritetsspråket att läsa det, som vi berättade tidigare i veckan.

I väntan på en eventuell lagändring tycker Erik Ullenhag att det är bra när kommuner erbjuder alla som vill läsa minoritesspråken.

Bertil Östberg (FP), som är statssekreteraren på utbildningsdepartementet håller med:

Ska det bero på vilken kommun man bor i om man får modersmålsundervisning eller inte?

– Nej, de står ju också i de internationella konventioner som vi anslutit oss till att alla ska erbjudas modersmålsundervisning utan att kräva förkunskaper.

Nu har Europarådet pekat på det här flera gånger, hur påverkar det ert arbete?

– Vi är väl medvetna om att vi inte lever upp till de internationella konventionerna, och att Europarådet riktar kritik mot oss och därför kommer vi jobba med den här frågan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista