MAVA, avd 35D, Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / SR
Uppsala

Akutavdelning kan läggas ned

Divisionschef: Längre väntan på vårdplats kan vara en konsekvens
2:21 min

Akademiska sjukhuset i Uppsala planerar att lägga ner sin medicinska akutvårdsavdelning, MAVA, för att spara pengar. Risken är att det därmed blir längre väntetider på akuten.

Bedrövelsen och besvikelsen är stor bland vårdpersonalen på den enda medicinska akutvårdsavdelning som Akademiska sjukhuset har. De fick beskedet i onsdags om att avdelningen föreslås att läggas ner.

De vill inte ha med sina namn - men säger att "det kommer förmodligen att öka överbeläggningarna på sjukhuset". De säger också att det blir risker för patienten. En annan säger att "de som kommer att drabbas hårdast är de multisjuka äldre som inte kan föra sin talan".

Syftet med förändringen är att dra in vårdplatser för att spara pengar.

– Det är för att spara pengar. Vi måste hitta sätt att minska vår kostnadsmassa, säger Torbjörn Linde som är tillförordnad divisionschef på Akademiska sjukhuset.

Behövs inte den avdelning som läggs ner?

– Vi tror att vi kan upprätthålla en bra och säker sjukvård trots att vi tar bort den här avdelningen, säger Torbjörn Linde.

Det som görs om den medinska akutvårdsavdelning läggs ner är att deras ansvar förs över till två andra avdelningar. Det är nu ett förslag som sjukhuset ska ta beslut om i december. Det blir i så fall tio färre vårdplatser från den första februari. Sjukhuset räknar då med att spara in 16 miljoner kronor.

Det är patienter från akutmottagningen som kommer till MAVA. Så att den avdelningen läggs ner kan öka påfrestningen på akuten medger divisionschefen.

– Den tid en patient måste ligga kvar på akuten i väntan på en vårdplats kan förlängas. Det är inte önskvärt men kan vara en konsekvens, säger den tillförordnade divisionschefen Torbjörn Linde.

Också vårdpersonalen på MAVA är beskymrade över hur det ska gå för akut sjuka patienter på Akademiska sjukhuset om avdelningen läggs ner.

– Det kommer att bli mycket längre väntetider på akuten, säger en person.

– Det blir en situation i kaos på akutmottagningen där man inte har koll på patienterna. Man hinner inte se alla patienter som väntar i korridorer och i olika vinklar och vrår på akutmottagningen, säger en annan ur vårdpersonalen på Akademiska sjukhusets nedläggningshotade Medicinska akutvårdsavdelning (MAVA).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".