Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Erik Thyselius/SR

Allt fler vårdplatser försvinner på akademiska sjukhuset

Allt färre vårdplatser på Akademiska sjukhuset
1:26 min

Akademiska sjukhuset i Uppsala har i år minskat antalet vårdplatser med 36 stycken. Och nästa år läggs ytterligare vårdplatser ner. Det ett förslag att den medicinska akutvårdsavdelningen på Akademiska läggs ner i februari.

Risken med det är att patienter på akuten kan få vänta längre på att få komma vidare till en vårdavdelning.

--Vårdplatsläget har länge varit ansträngd men jag kan inte säga att jag märkt någon förändring just nu, säger Charlotta Nordgren Thermaenius som är chef för akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Patienter ska ligga på Akademiska sjukhuset kortare tid och fler ska få vård utan att ligga i en sjuksäng, enligt planen.

Men Maj Wineström som är huvudskyddsombud för vårdförbundet ser risker med ett bantat sjukhus.

– Det leder igen till överbeläggningar på många avdelningar. Dessutom blir patienterna liggande längre på akuten.

Det senaste beskedet som handlar om färre vårdplatser är att MAVA, sjukhusets medicinska akutvårdsavdelning föreslås att läggas ner. MAVA är en avdelning som avlastar akuten genom att ta emot deras patienter.

– Fördelen med MAVA är att man haft kortvård. Om avdelningen läggs ner hänger mycket på de avdelningar som övertar ansvaret, säger Charlotta Nordgren Thermaenius, chef för akutmottagningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".