1 av 2
UF-företagare från Fyrisskolan som har tagit fram en halsduk med ficka. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
2 av 2
Glasyrsprits och knäckeflingor till salu. 57 unga företagare sålde sina varor i Gränby Centrum. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Unga företagare säljer fiffiga prylar

De säljer sadeltrasor, flingor av knäckebröd och citrusspray...
1:31 min

Fiffiga glasyrpumpar och magnetiska grytunderlägg. Den här helgen visar gymnasieelever som har startat UF-företag upp sina produkter i en av Uppsalas shoppinggallerior. Men det handlar inte bara om att visa upp sig - det ska säljas också.

Ett av företagen har tagit fram en halsduk - med ficka - med hjälp av en kinesisk tillverkare.

– Fickan med blixtlås ger en enklare förvaring i halsduken. Så man inte tappar mobilen eller sina pengar, säger Linnea Knutsson som driver ett UF-företaget tillsammans med några andra elever på Fyrisskolan i Uppsala.

Vid bordet brevid står Beatrice Kihlberg och säljer speciella klämmor som går att fästa på ett underlag.

– Med vår Happy Clam kan man klämma fast det mesta. Till exempel din penna på jobbet eller solglasögonen i bilen, säger Beatrice Kihlberg.

Det handlar om unga företagare på gymnasiet som driver så kallade UF-företag. Under helgen visar de upp och säljer sina produkter på Gränby Centrum i Uppsala.

Det finns mycket att välja på: sadeltrasor till cykeln, magnetiskt grytunderlägg, tygväskor, flingor av knäckebröd, lapp att laga jeans med, väggdekorationer, choklad, smycken, citrusspray, mandelskorpor och mycket annat. 57 företag deltar på marknaden under fredag - söndag. 19 företag per dag.

Ett av UF-företagen sålde spritspennor som ska göra att man kan få glasyr snyggt på pepparkakor.

– Vi har fått bra reaktioner på det. Folk tycker att det är kul och lättare att använda än vanliga stora spritsar, säger UF-företagaren Sofie Jörgensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".