MAVA, avd 35D, Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / SR

Personalen på Akademiska mår dåligt

1:41 min

När Akademiska sjukhuset i Uppsala drar ner på vårdplatser och personal så kan arbetsmiljön att försämras, och risken är att sjukhuset får svårt att hitta personal, tror Vårdförbundet.

Personalen på sjukhusets medicinska akutvårdavdelning fick i veckan beskedet att avdelningen kan läggas ner.

– Det har varit många som varit ledsna. Folk har gråtit. Folk mår dåligt.

– Det känns väldigt svårt och vi hör att det är personal som har sjukskrivit sig. Det blev så svårt för många att det inte orkat komma till jobbet

Så säger några av dom som jobbar på den medicinska akutvårdsavdelningen som föreslås att läggas ner. Den tillförordnade divisionschefen Torbjörn Linde, en av dom som ligger bakom förslaget, säger så här.

– De som jag framför allt känner för idag är personalen som får byta arbetsplats. Vi har ju inte varslat någon, utan vi räknar med att alla ska kunna beredas anställning vid andra avdelningar inom vår division.

Akademiska sjukhuset behöver spara pengar. Det ska dras ner på vårdplatser och personal. Men risken med det är att sjukhuset får svårare att rekrytera och behålla sin personal, det säger Maj Wineström som är huvudskyddsombud för vårdförbundet.

– Vi kommer ju säkert på sikt att se flera i personalen som sjukskriver sig och blir sjuka, och vi kanske ser framtida arbetsskador. Vi kanske också ser sjuksköterskor framöver som inte kommer att välja vårdarbete över huvud taget, säger hon.

Och personalen på den nedläggninshotade akutmedicinska avdelningen som jag träffar, de är trötta på sparpaket och ständiga omorganisationer.

– Vi har i många år levt med att de ska lägga ner, de ändrar, de omorganiserar. Så precis när vi hinner landa så kommer nästa omorganisering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista