Barn i sandlådan på en förskola (arkivbild). Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Älvkarleby

Förskolor tvingas till förändringar

Kommunen: Klart att det är allvarligt
0:45 min

Förskolorna i Älvkarleby tvingas göra flera förändringar efter en granskning från Skolinspektionen som pekade på flera brister. Det har bland annat kommit fram att barn i förskolorna har blivit utsatta för kränkning. Anett Aulin är ordförande för utbildnings- och omsorgsnämden.

– Det är allvarligt att inte föräldrar kan lämna sina barn och känna att de inte blir kränkta i förskolan, säger Anett Aulin.

Granskningen som har gjorts av skolinspektionen visar brister i att förskolorna inte uppfyller dom bestämmelser som finns.

Bland annat att har det förekommit kränkningar från vuxen mot barnen. Där har kommunen snabbt vidtagit årgärder för att det inte kan hända igen.

Det framkommer även att det inte finns någon strategi för att stödja språkutvecklingen för barn med annat modersmål än svenska. Det som har framkommit där är att ordinarie personal bland annat tagit hjälp av internet för att lära sig några ord på deras språk för att möta barnens behov vilket är fel enligt skolinspektionen.

– Det här en verksamhetsfråga, där förskolechefen är ansvarig för att sådant här inte händer, säger Anett Aulin.

Karima Edell
karima.edell@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".