1 av 4
Patrik Joelsson. Foto: Anton Dyrssen / Sveriges radio
2 av 4
Karlholm. Foto: Anton Dyrssen / Sveriges radio
3 av 4
Klicka för grafik: Varselvågen 2012
4 av 4
Varselkartan: Så slår varselvågen där du bor
Varselvågen 2012

Varselvåg drabbar Uppsala län

2:04 min

Det drar en varselvåg över Sverige, och den har märkts av även i Uppsala län som drabbats av uppåt tusen varsel hittills i år. Några orter är särskilt hårt drabbade. En av de är Karlholm som fick ett hårt slag när träflisföretaget Karlit gick i konkurs och 130 personer fick gå.

Patrik Joelsson är en av dem som förlorade jobbet och P4 Uppland träffar honom utanför de numera tomma fabrikslokalerna i Karlholm.

– Det är otroligt tyst, och det är väl vi Karlholmare inte riktigt vana vid, säger han.

Hur känns det nu när vi står här?

– Visst känns det, det är tråkigt naturligtvis, säger Patrik Joelsson.

Det har nu gått några månader sedan Patrik jobbade sin sista dag på fabriken, men det är ont om jobb. Patrik hade jobbat där sedan 1997, och idag ser han sig som en av de lyckligt lottade eftersom han innan dess jobbat i butik, en erfarenhet som han kan ha nytta av när han nu söker jobb. Många av hans kollegor som jobbat på Karlit i 30-40 år kommer få det tuffare, tror han.

På en liten ort som Karlholm drabbar inte en sådan här händelse inte enbart de som förlorat jobbet, det drabbar hela orten.

Särskilt tydligt blir de hos de affärer och restauranger som plötsligt förlorar kunder. På vägen som löper genom Karlholm ligger Minnas pizzeria, och ägaren Sleman Jahangir är dyster när han berättar om tiden sedan konkursen.

– Jag förlorade många luncher. Nu är det nästan tomt vid lunchtid, säger han.

Har du funderat på att flytta härifrån?

– Inte just nu. Jag väntar ett tag till och ser hur det blir, jag hoppas att det kommer hit nya företag.

Även Patrik Joelsson hoppas att någon ska ta över Karlits lokaler, men försöker se positivt på situationer.

– Jag har aldrig varit arbetslös, så det här är en helt ny situation för mig. Jag ser väl möjligheterna, att man kan vidareutbilda sig själv, eller att man kan hitta positivt för mig själv. Men naturligtvis skulle jag uppskatta om det blev en fortsatt drift här, säger Patrik Joelsson.

Anton Dyrssen
anton.dyrssen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista