Kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau (V) har drivit frågan om att systemet med politikerpensionerna ska granskas. Foto: Anton Dyrsse/SR
Uppsala

Kritiserade politikerpensioner ska ses över

1:32 min

Nu ska Uppsala kommun se över de omtalade politikerpensionerna. Vänsterpartiet har drivit frågan tidigare men på dagens möte i kommunfullmäktige fick vänsterpartistiska kommunalrådet Ilona Szatmari Waldau medhåll från kommunstyrelsens moderate ordförande Fredrik Ahlstedt om att det inte är rimligt att politiker inte behöver söka nytt jobb.

– Jag håller ju med om principfrågan om att arbetslinjen ska gälla till hundra procent. Jag tycker att man ska ha en bra ersättning när man tjänstgör och när man slutar tjänstgöra ska man inte ha någon ersättning, Fredrik Ahlstedt (M), kommunstyrelsens ordförande.

Vad är du beredd att göra nu?

– Vi har en ersättningsgrupp som jobbar med de här frågorna och jag har pratat med ordförande, och de ska jobba med frågan och lägga fram ett förslag i god till till valet 2014.

Som det är idag kan ett kommunalråd i Uppsala välja att gå i pension redan vid 50-årsålder, och då få erstättning, helt utan krav på att man söker nytt arbete. Uppsala följer idag de rekommendationer som Sveriges kommuner och landsting gör. Men kommunerna får bestämma själva och hur man gör skiljer sig något åt över landet.

Ilona Szatmari Waldau som drivit frågan är nöjd med att systemet nu ska ses över. Men hon håller med om att det någon slags ersättning kan behövas, när mandatet tar slut.

– Jag tror att det kan behövas någon slag omställningsbidrag och politker behöver ju naturligtvis också någon slags inkomstförsäkring efter avslutat varv. Men är man femtio då har man femton till tjugo år på sig att skola om sig eller hinna ikapp, säger Ilona Szatmari Waldau.

Hur snabbt hoppas du att det här blir verklighet?

– Jag skulle bli väldigt besviken om vi inte har ett nytt regelsystem efter valet 2014, säger Ilona Szatmari Waldau.

Anton Dyrssen
anton.dyrssen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista