Författaren Christer Åsberg i mitten. Foto: Sanna Richter /SR

Caprice för att få ekonomin på fötter

4:01 min

Manskören Orphei Drängar sjunger stämsång ståendes i raka led iklädda frack. Men, en gång om året kastar de högtidligheten och bjuder in till en Caprice - en överraskning- där vad som helst kan hända. I år firar Capricen femtio år och nu finns alla åren i en bok.

- Ja, att starta Capricen var ett nödtvång, man ville ha in pengar, säger Christer Åsberg som har skrivit boken.

Kören låg 5 000 kronor back och behövde få in pengar. Då kom idén med att göra en konsert som liknade de interna fester kören hade. Det brukade sjungas och någon eller några gjorde något humoristiskt.  Och det har ju visat sig att det konceptet gick hem, publiken kom och har fortsatt att komma i femtio år.

Vad gäller framtiden så tror Christer Åsberg att just överraskningsmomentet kommer att få svårt att överleva i och med att publiken nu för tiden lägger ut text och bild från konserterna och därmed avslöjar de hemliga gästerna. Men han tror ändå att en mindre formell konsert kommer att finnas kvar i ODs repertoar också framåt.

- En underhållande konsert som komplement till ODs övriga verksamhet kommer nog alltid att finnas, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista