Jurist Kerstin Burman. Foto: Sanna Richter /SR

Måste man sterilisera sig för att byta kön? Kammarrätten avgör

2:55 min

Adam är en transsexuell man. Han föddes som kvinna men identifierar sig och ser ut som en man.  Den som ska byta kön i Sverige måste också steriliseras och det vill inte Adam. Han valde att tillsammans med en jurist från Diskrimineringsbyrån i Uppsala att driva sin historia som ett rättsfall för att förändra den här lagstiftningen, och snart kommer domen.

- Adam har ju levt som man i flera år, han uppfattas av allmänheten som man. Och han vill inte sterilisera sig utan menar att det är hans kropp, att det valet måste han få göra själv och det ska inte staten bestämma, säger Kerstin Burman som kommer från Uppsala och via Diskrimineringsbyrån i Uppsala är den jurist som företräder Adam.

Det här är första gången som steriliseringslagstiftningen för transsexuella prövas i domstol och Kerstin Burman och Adam har redan vunnit i en instans.

Rättsliga rådet, som är en del av Socialstyrlesen, prövar alla som ska byta kön i Sverige och de avslog Adams ansökan eftersom han inte ville sterilisera sig. Kerstin Burman och Adam överklagade då fallet till förvaltningsrätten där de vann. De hävdar att steriliseringskravet strider mot Europakonventionen och rätten till privatlivet, att besämma över sin egen kropp. Men rättsliga rådet överklagade den domen och nu är fallet uppe i Kammarrätten.

- Vi hoppas ju förståss att Kammarrättten avslår Rättsliga rådets överklagan. Det skulle innebära att Adam skulle kunna få ett nytt personnummer och en legitimation som överensstämmer med hur han lever och hur omvärlden uppfattar honom. Det skulle också innebära att andra personer skulle kunna ansöka om att få byta juridiskt kön redan idag, utan att sterilisera sig, säger Kerstin Burman.

Adam - som inte vill vara med i inslaget- heter egentligen något annat. Domen från Kammarrätten ska komma innan årsskiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista