Elize Leto, gruppchef på akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult/SR

Akutvården för äldre ska bli bättre

"...minska slöseriet med patienters tid"
1:49 min

Akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala vill bli bättre på att ta hand om gamla patienter. Planen är att ge snabbare akutvård till de som är 75 år och äldre, med hjälp av erfarna läkare som kan ta fram snabba vårdplaner.

Elize Leto som är projektledare förklarar varför det just är de äldsta som ska få snabbare hjälp.

– De är ofta multisjuka och behöver mer hjälp. Och deras vistelsetid på akuten är för lång. Vi når inte målet på fyra timmar, säger Elize Leto.

Samtidigt som Akademiska sjukhuset ska spara pengar med indragna vårdplatser och färre anställda så pågår det utvecklingsprojekt till exempel på akutmottagningen som har problem med långa väntetider.

– Den största orsaken till att patienter är på akuten länge ofta är att man inte tidigt har haft en plan. Där har vi sett att det är viktigt att ha en beslutsför doktor - en specialist.

Planen är därför att varje patient som är äldre än 75 år tidigt ska bli bedömd av en erfaren specialistläkare. Det ska göra att det snabbt ska finnas en plan för patienten. Och att allt ska rulla på snabbare. Till exempel att onödiga provtagningar inte behöver göras. Men att det som behöver göras blir gjort snabbare.

– Syftet är att minska slöseriet med patienters tid på akuten, säger Elize Leto.

Förhoppningen är att nya arbetssätt med erfarna läkare ska leda till säkrare bedömningar - och också att färre patienter behöver bli inlagda på vårdavdelningar.

Men för att klara det här krävs att akuten har specialistläkare på plats. Och akuten har en del problem med att locka de erfarna läkarna. Men förhoppningen är att köra igång i början på nästa år - och så småningom kanske också för de som är under 75 år:

– För att projektet ska få större slagkraft så börjar vi litet. Om det visar sig vara framgångsrikt så kommer det även att gälla den övriga akutmottagningen, säger projektledaren Elize Leto som jobbar som gruppchef på akuten på Akademiska sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".