Marlene Burwick (S). Foto: Anton Dyrssen/SR.

Motion om öppenhet röstades ner i fullmäktige

"Lite ovarsamt att föreslå det här"
1:37 min

Det ska gälla större öppenhet och större meddelarfrihet för anställda inom skattefinansierad verksamhet, som till exempel privatägda äldreboenden. Det skriver Socialdemokraterna i Uppsala kommun i en motion som diskuterades i kommunfullmäktige igår. Men motionen stötte på motstånd och röstades ner.

Bakom motionen står bland andra socialdemokratiska kommunalrådet Marlene Burwick.

– Allt mer av den verksamhet som finansieras av skattemedel bedrivs i privat regi. De effekter det får är att de anställda inte har samma meddelarfrihet som man har i kommunal regi, och att öppenheten för allmänheten och media försämras. Det pekar vi på och vill göra någonting åt, säger hon.

Det man vill är att kommunen vid upphandling ska kräva att allmänheten ges insyn i verksamheten hos det företag man köper av, i linje med offentlighetsprincipen som gäller för kommunal och statlig verksamhet.

Samt att man ser till att samma meddelarfrihet gäller på samma sätt som i kommunal verksamhet, i praktiken att arbetsgivaren förbinder sig att inte göra efterforskningar, om någon anställd skulle läcka information till media.

Men motionen stötte på motstånd och röstades ner i kommunfullmäktige i går. Enligt kommunstyrelsens moderate ordförande, Fredrik Ahlstedt, ser man redan i dag till att de företag man upphandlar ger insyn i verksamheten. Vad gäller meddelarfriheten menar han att kommunen omöjligt kan skydda de anställda om de väljer att läcka information, det kan bara en lagändring göra.

– Jag tycker att det är lite ovarsamt att föreslå det här, eftersom de kan faktiskt inte skydda individen utan en lagändring. Det är faktiskt inte möjligt att genomföra detta utan att sätta den snskilde i en ganska prekär situation, säger han.

Finns det något sätt ni kan garantera meddelarfriheten utan en lagändring?

– Inte vad juristerna kommit fram till.

Anton Dyrssen
anton.dyrssen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".