Sigtuna kommunhus. Foto: August Bergkvist / SR

Sigtuna testar metoder för att avslöja restaurangsnusk

"Det kommer att bli svårare att fuska med hygienen"
1:24 min

I Sigtuna kommun har man testat nya metoder för att undersöka hygienen i restaurangkök. Bland annat handlar det om en ny teknik för att mäta mängden bakterier på vissa ytor i köken.

 – Det är en liten platta med geleartad konsistens som man trycker emot det man vill kontrollera. Vi kollade på skärbrädor och dörrhantag. På skärbrädor kollar vi efter mängden bakterier, och på dörrhandtagen kollar vi efter e-coli, säger Magdalena Alehagen, hälsovårdsinspektör på Sigtuna kommun.

Tekniken testades under ett pilotprojekt i augusti i år med goda resultat, och nu kan den vara något för framtiden. Och enligt inspektören Magdalena Alehagen har det även flera andra kommuner uttryckt intresse. De flest av de restauranger som undersöktes i pilotprojktet klarade sig bra och undersökningen blev mer ett bevis på att man sköter hygienen väl. Men med den nya tekniken är noggrannare och det kan bli svårare att komma undan med dålig hygien.

 – Om man gör en visuell bedömning och upptäcker att rengöringen inte är så bra och tryckplattan visar samma sak, då kanske man kan vara tydligare gentemot personalen med att det inte var så bra och att de behöver förbättra vissa saker, säger Magdalena Alehagen.

Det kommer bli svårare att fuska helt enkelt?

 – Jo, så kan man väl uttrycka det.

Anton Dyrssen

anton.dyrssen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".