Lena Nordstedt (tv) är nöjd med den vård hon har fått. Men avdelningschefen Ulrica Varg Etemadi (th) är bekymrad över att vårdplatserna inom geriatriken blivit färre. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Oro för konsekvenserna av neddragningar i vården av äldre

2:31 min

Under hösten har Akademiska sjukhuset i Uppsala dragit ner på vårdplatserna som är inriktade på de äldre patienterna. 13 geriatriska vårdplatser har tagits bort. Det är något som de ansvariga cheferna tror försämrar vården för de äldsta patienterna.

En av dem som har lagts in för geriatrisk vård på Akademiska sjukhuset är 84-åriga Lena Nordstedt från Månkarbo. Nu är hon på benen, men när hon blev inlagd på sjukhuset var det sämre:

– Då var jag slut som människa. Men jag har blivit bättre dag för dag. Nu mår jag riktigt skapligt.

Hon fick först kramper i benen, sedan en stroke och på sjukhuset upptäcktes även ett hjärtfel. Många problem samtidigt som det är för många äldre som läggs in på sjukhus. Men efter tre veckor med geriatrisk vård på Akademiska sjukhuset så har 84-åriga Lena Nordstedts livsgnista tänts igen.

– Ja, jag vill leva och se hur det går, säger 84-åriga Lena Nordstedt.

Men det har under hösten dragits ner på geriatriken — alltså vård som är specialiserad på de äldsta patienterna. Med tretton färre vårdplatser. 83 vårdsängar har blivit 70.

 – Vi är bekymrade över att det försvinner geriatriska platser från Akademiska sjukhuset. Patienter blir liggande kvar på andra avdelningar i stället för att komma till geriatriken.

Vad för det för betydelse?

– De ligger på fel vårdnivå, säger Lena Stigsdotter som är verksamhetschef för geriatriken på Akademiska sjukhuset.

Men för att kunna ta hand om patienterna med färre vårdplatser så ska varje patient ligga inne kortare tid. Det är sjukhusledningens plan. Det kan gå att nästan halvera vårdtiden för de äldsta patienterna säger Akademiska sjukhusets chef Lennart Persson:

 – När det gäller geriatriken så ser vi en trend där vi har haft vårdtider på i snitt 18 — 20 dagar. Vi kommer att gå ner ganska kraftigt till vårdtider på i snitt kanske 10 dagar, säger Lennart Persson.

Han säger också att andra landsting har en medelvårdtid på tio dagar inom geriatriken - och siktar ner mot fem dagar.

– Det visar bara hur relativt det är med hur många vårdplatser och vårdtider man har, säger sjukhuschefen Lennart Persson.

Men de Upplandsnytt talar med på geriatriken på Akademiska sjukhuset får inte ekvationen att gå ihop. För när sjukhuset drar ner på antalet geriatriska vårdplatser så är det de som är sjukast som blir kvar. Och samtidigt blir befolkningen allt äldre. Vårdbehoven blir större — och hur ska man då kunna ha kortare vårdtider?

– Det senaste året har vi inte kunnat minska vårdtiden ytterligare. Jag tror att det beror på ett minskat antal geriatriska vårdplatser. Att de som kommer till geriatriken för varje år blir sjukare och sjukare och har behov av mer vård. Jag tycker att det behövs fler geriatriska platser, säger Ulrica Varg Etemadi som är avdelningschef för en av Akademiska sjukhusets geriatriska vårdavdelningar.

Martin Hult

martin.hult@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista