Huda Tursak flyttade till en sliten lägenhet. Foto: Ulla de Verdier/SR.

"Jag flyttade till en väldigt äcklig lägenhet"

2:19 min

Många av dem som flyttat från Gränby, från lägenheterna i den första etappen som ska renoveras, har flyttat till lägenheter som inte ligger så långt bort, till Lagerlöfsgatan eller Salabacke till exempel. Många för att de inte ansåg sig ha råd att bo kvar, eftersom hyrorna höjs kraftigt i samband med renoveringen.

Huda Tursak flyttade till en sliten lägenhet i bostadsområdet Diset, i en annan del av Gränby. Och hon längtar tillbaka.

– Det var jobbigt. Jag flyttade till en lägenhet som är väldigt äcklig. Jag ångrar mig mycket. Här har jag ingen. Där hade jag syskon, familj och vänner. Men jag hade inget val. Hade jag fått en lägenhet som låg längre bort hade jag tagit den också. För man tänker ju på ekonomin först.

Huda har ändå gångavstånd till sin nya lägenhet. Den ägs också av Rikshem, och hyresgäster från Gränby får förtur på Rikshems lediga lägenheter.
Det är ju väldigt ont om hyreslägenheter i Uppsala, och en del har till och med lämnat kommunen.

Många har flyttat till mindre lägenheter, t ex för att kunna bo kvar i närområdet, och ha barnen kvar i skolan.

Åse Richard är med i styrelsen för den lokala hyresgästföreningen

– Bara i porten här mittemot vet jag tre ensamstående föräldrar som flyttat med sina barn till mindre, man delar rum med sin tonårsbarn, t ex.
Irene Molina, som är professor i kulturgeografi med inriktning på bostäder. Hon ser det som positivt att hyreshöjningen blev lika stor som Rikshem ville från början, men säger att en ändå innebär problem.

– Det här är en normal renovering. Att den ska leda till flyttningar är ur ett socialt perspektiv är det inte en bra modell på renovering, säger hon.

Men Ilija Batjlan, vice VD på Rikshem, säger att utflyttningen inte är ovanligt stor.

– När vi summerar 2012 kommer vi att ha ungefär en normal omflyttning. Vi har också fått kritik från andra fastighetsägare för att vi gjort de här två alternativen för renoveringen. Det är klart att det har spelat roll för att få ner omflyttningen, säger han.

Ulla de Verdier

Ulla de Verdier. Foto: Thomas Artäng/SR

ulla.deverdier@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista