Transsexuell Uppsalabo behöver inte sterliliseras

Jurist Kerstin Burman: "Nu är det klart"
3:02 min

Strax innan jul kom Kammarrättens dom som gav Adam rätt i att han inte ska behöva sterilisera sig för att få byta juridiskt kön. Igår gick tiden för överklagan ut och idag har domen vunnit laga kraft.

- Han berättade att han hade svårt att ta till sig att beslutet var taget och fattat i början. Men när rättsliga rådet meddelande att de inte skulle överklaga så sjönk det in och han är naturligtvis väldigt glad! Berättar Adams jurist Kerstin Burman som drivit fallet för Diskrimineringsbyrån Uppsala.

Och nu börjar en ny stor process där flera organisationer, bland annat RFSL, driver frågan om skadeståndskrav för transexuella som redan har steriliserats mot sin vilja i samband med könsbyte. Kerstin Burman är involverad också i den processen och just nu är det runt 80 personer från hela Sverige som har anmält sig.

- Vi har tittat på tidigare fall av tvångssteriliseringar där man har fått ut 175 000 per person och omräknat till dagens värde så är det ungefär 200 000, men vi tror att det kan bli ännu mer, säger jurist Kerstin Burman.

Adam vill själv inte vara med och heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".