Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto:Astrid Iselidh/SR.

Landstinget i Uppsala JO-anmält för kränkning

Landstingsjurist: "Vi har fått samtycke från patienterna"
2:17 min

Centrum för rättvisa har anmält tolv landsting, bland annat Uppsala till Justitieombudsmannen, JO. De menar att sjukvårdspatienters rättigheter har kränkts när uppgifter om deras hälsa lämnats ut i tv-program som ofta är "kommersiell underhållning". Tv-serien sjukhuset som spelades in på Akademiska sjukhuset tas upp som ett exempel, där anhöriga till en patient stämt landstinget på skadestånd. Det skriver Centrum för rättvisas vd på DN Debatt idag.

En av de mer allvarligare kränkningarna, berättar Centrum för rättvisas vd Clarence Crafoord, är hur landstinget i Uppsala län behandlade en svårt cancersjuk patient och hans anhöriga. Utan att fråga vare sig mannen eller de anhöriga om lov, berättade sjukvårdspersonalen om mannens hälsotillstånd inför tv-kamerorna. Efter en reklampaus visas sedan hur patienten drabbas av akut andnöd och hur personalen skyndar till mannens rum. I tv-sändningen syns också hur personalen ingående diskuterar mannens hälsotillstånd i korridoren. Två dagar senare avled mannen.

 – Det var riktigt stötande. Helt utan tillstånd läser de upp journalen från en döende man inför tv-kamerorna. När de anhöriga sedan hörde av sig till produktionsbolaget och landstinget fick de höra att inga fel hade begåtts, säger Clarence Crafoord till TT.

I efterhand blev de anhöriga erbjudna en middag på restaurang Gondolen i Stockholm av produktionsbolaget, som plåster på såren. De anhöriga tackade nej.

Som Upplandsnytt tidigare berättat är detta fall också föremål för en rättslig prövning. Tingsrätten ska enligt uppgift ta upp fallet, och de anhörigas skadeståndskrav gentemot Upppsala läns landsting, i mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".