1 av 2
Lions president Karl-Erik Brännkärr och Ronnie Andersson från biografen. Foto: Sanna Richter/SR
2 av 2
Öregrunds biograf blir digital. Foto: Sanna Richter /SR

Stora planer för Öregrunds biograf

Öregrundsbo: ”Jag går på bio nästan varje vecka”
3:35 min

Många mindre biografer har svårt att klara sig när filmerna går från analogt till digitalt, och det kostar en hel del att ställa om. För Öregrunds biograf har det fattats pengar men idag kom det sista välbehövliga bidraget och nu pustar Öregrundsborna ut.

När P4 Uppland tittar in på konditoriet träffar vi Öregrundsbon Gun- Britt Sunby som är lättad över att bion nu kommer att finnas kvar:

- Ja, vi har kämpat och skrivit på listor för att den skulle få vara kvar, nu är det jättebra! Säger Gun-Britt som själv går på bion nästan varje vecka

Och nere på själva biografen är det högtidlig stämning när checken från den lokala Lions klubben överlämnas till bion.

- Det känns jättebra, vi är oerhört glada och tacksamma över det här säger Ronnie Andersson, biografansvarig med ett stort leende och sin check under armen.

Öregrunds bio har redan fått 195 000 från Länsstyrelsen i Uppsala län och lika mycket från Svenska filminstitutet. Och idag kom då en lika stor donation till, från den lokala Lions Club Öregrund.

- Vi är jätteglada att kunna hjälpa till med det här, det är klart att det ska finnas en biograf i Öregrund, säger Karl-Erik Brännkärr som är president i föreningen.

I och med digitaliseringen kan det också bli möjligt för Öregrundsborna att koppla upp sig mot operaföreställningar eller stora idrottsevenemang:

- Det är vår förhoppning och vi för en dialog med dem som har rättigheterna just nu, säger Ronnie Andersson.

Runt 200 biografer är fortfarande analoga men färre och färre filmer görs i analogt format, som gamla filmrullar. För Öregrund gäller nu istället en digital projektor och en mediaserver som kan spela upp filmerna. Medan de gamla filmrullarna kunde vara repiga och slitna ska bilden nu vara kristallklar vid varje visning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".