Curt Nilsson, vd för Hargs hamn i Hargshamn. Foto: Anton Dyrssen/SR
Hargshamn

Klart för muddring av Hargs hamn

1:52 min

När nu Hargs hamn i Östhammar kommun fått tillstånd att muddra inloppet till hamnen kan arbetet snart sätta igång. Muddringen innebär både att hamnen kan ta emot större fartyg och att säkerheten i inloppet blir bättre.

Att kunna ta emot större fartyg innebär ekonomiska fördelar, säger vd för Hargs Hamn, Curt Nilsson.

– De större båtarna är ju mycket effektivare. Så därför minskar fraktkostnaderna. Så det är ju våra kunder som gynnas av det. Och vi i hamnen kommer få se större volymer så vi kommer få en större omsättning av det.

Till Hargs hamn kommer framförallt fartyg med bränsle till olika värmekraftverk och den tjänstgör även för att föra ut malm från Dannemoragruvan. När nu tillståndet för muddringen är klart står nu att ordna finansieringen till projektet, som kosta omkring 70 miljoner kronor, först på agendan. Därefter är det totalt fyra skär som ska tas bort och ett sund som ska göras djupare för att ge plats åt de större fartygen. Själva arbetet väntas dock inte ta mer än två månader.

Men att muddringen och den tyngre trafik som kommer följa skulle vara ett hot mot miljön anser inte Curt Nilsson. Tvärtom. 

– De större båtarna är nästan alltid nyare båtar. De har lägre bränsleförbrukning och de släpper ut mycket mindre.

Men planerna på att muddra inloppet har stött på motstånd. Anders Michanek bor på Singö, som ligger utmed den inloppet till hamnen. Han överklagade hamnens tillstånd att muddra, eftersom ha befarade att muddringen kommer röra upp miljögifter. Att Mark- och miljööverdomstolen nekade prövningstillstånd tycker han är beklagligt.

– Nej det känns inget bra. Om det går så illa som det i värsta fall kan göra så kommer vattnet att bli förstört. Det borde ha utretts mer.

Men att det skulle finnas några sådan gifter, anser inte vd Curt Nilsson att det finns något fog för.

– Det har inte funnits sådan industriell verksamhet, så det finns ingen grund för det helt enkelt, säger Curt Nilsson på Hargs Hamn.
Muddringen väntas bli klar våren 2015.


Anton Dyrssen
p4uppland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista