Skrämmande? Foto: Martin Hult/SR.

Risk att patienter inte vågar besöka Psykiatrins hus

"Byggnaden ger ju ett skrämmande intryck"
2:06 min

Psykisk sjuka patienter riskerar att inte få den vård de behöver när Psykiatrins hus på Akademiska sjukhuset i Uppsala börjar användas om några veckor. Det befarar flera personer som Upplandsnytt har pratat med helt enkelt eftersom en del patienter inte vågar åka in till sjukhusområdet och den stora glasbyggnaden.

– Är man inne i en depression eller psykos är det en jätteapparat att ta sig samman och ge sig ner till Akademiska. Själva byggnaden ger ju ett skrämmande intryck med sitt kollosala format. Man känner då otrygghet, säger Ingor Lind som är ordförande för Uppsalas avdelning av Riksförbundet för Social och Mental Hälsa.

I mars börjar Psykiatrins hus att användas och patienterna behöver då ta sig in till centrala Uppsala och den stora byggnaden med glasfasad på sjukhusområdet. En annan som är bekymrad över det är psykosläkaren Björn Milesson Fors.

Han tänker på de psykospatienter som i dag går till öppna mottagningar som finns i tre bostadsområden i Gottsunda, Årsta och ett som ligger nära centrum.

– De här människorna som knappt vågar sig utanför sin lägenhet ska nu ta sig med buss och in på det här stora komplexet. Det är en jätteobehaglig upplevelse för många med psykossjukdom. Risken är att vi förlorar kontakten och att de far illa, säger läkaren Björn Milesson Fors.

Psykiatrins utvecklingschef Åsa Törnkvist håller med om att det kan vara ett svårt för en del psykiskt sjuka patienter att ta sig till sjukvården. Men hon säger att problemet ska gå att lösa.

– Vi kommer naturligtvis försöka få patienterna till Psykiatrins hus på ett bra sätt. Men vi har också tjänstebilar. Patienterna kan få hembesök. Det har vi alltid gjort och kommer att fortsätta med, säger Åsa Törnkvist.

Men läkaren Björn Milesson Fors säger att konsekvenserna blir allvarliga för många psykospatienter om psykiatrin misslyckas med att hålla en regelbunden kontakt.

– Det leder till att de får ett skov av psykossjukdom. Man brukar säga att det tar ungefär ett år att återhämta sig, säger Björn Milesson Fors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".