Ulrika Nettelblad vann lilla Augustpriset - nu satsar hon på en roman

10 min

Hon är uppvuxen i Uppsalatrakten och har vunnit lilla Augustpriset för sin novell "Route 66". Nu skriver hon på en roman och har redan manus på flera klara böcker. Drömmen är att vara författare på heltid men hon läser också till läkare. Hennes första historia handlade om de fängslade tå-djuren.

- Jag var väl en tre, fyra år när jag skrev den. Jag brukade leka med badkarsproppen som hade en kedja på sig. Så brukade jag leka med den och mina tår och så blev de fängslade  tå-djur i en historia jag skrev ner, säger Ulrika Nettelblad.

Nyligen vann hon lilla Augustpriset för sin novell "Route 66". Lilla augustpriset är för människor mellan 16-20 år och juryns motivering lyder så här:

"Det är oförutsägbart, skruvat och alldeles eget med en unik karaktär. Ulrika Nettelblad skapar med sin rappa, torra och träffsäkra ton en förbryllande överväldighet som läsaren bara vill ha mer av."

Vad handlar den om?

- En lesbisk elektriker i Umeå som gillar att ragga upp unga bimbos. Men så får hon lite problem med en av dem där och så drar hon iväg på en raodtrip till USA, berättar Ulrika Nettelblad.  

Just nu pluggar hon till läkare, skriver på en roman, har en fästman och en dotter, var vill hon vara om fem år?

- Jag vill vara klar med min utbildning och klar med flera böcker. Och så vill jag gärna ha flera barn, säger hon.