"Väldigt tunn bevisning för att döma nån för mord"

1:38 min

Som vi berättade i går drar rättegången i hovrätten kring mordet på Vaksalagatan i Uppsala förra julen ut på tiden eftersom ett vittne håller sig undan och rätten inte vill låta ett skrivet vittnesförhör ersätta det. Och nu har också kriminologen och den nyligen pensionerade professorn vid polishögskolan, Leif GW Persson, intresserat sig för fallet. Bevisningen är för tunn för fällande dom, hävdar han.

Längst fram på åhörarbänken och med ett stadigt tag om sin karaktäristiska käpp bänkade sig Leif GW Persson i går för hovrättsrättegången för att lyssna på slutpläderingarna.

Fallet har väckt hans intresse till den grad att det om nån vecka kommer tas upp i svt-programmet Vecknans brott som han leder. Leif GW Persson vill inte ställa upp på bandad intervju i det här läget men säger att.

– Det är väldigt tunn bevisning för att döma nån för mord.

Det allra tyngsta beviset mot den 22-åring som tingsrätten fällde för mord, men som nu vill bli friad, är att han pekats ut som skytt av den unga kvinna som såg mordet, eller avrättningen som hon själv kallat det.

– Vad det kokar ner till är hennes vittnesmål som hon ändrat sex gånger, frågan är om det ska räcka för att döma någon för mord mot deras nekande, säger Leif GW Persson.

Enligt kriminologen finns dessutom oklarheter om man jämför hennes berättelse och spåren på brottsplatsen och han vill se var hovrätten sätter ribban. Han berättar att han läst polisens förundersökning och hittar brister i den med.

Han tycker att polisen borde gjort en noggrannare teknisk undersökning och kunnat vaska fram fler möjliga gärningsmän i personer som det 26-åriga mordoffret haft konflikter med tidigare.

Anne Sjöblom, en av åklagarna som driver målet, tar inte åt sig av kritiken.

– Ja då undrar vi om han är insatt i utrednignen överhuvudtaget. För enligt vår uppfattning är bevisningen sällsynt stark för att vara ett mordmål.
För det första fanns en person på plats som pekar ut gärningsmannen, så om man uttryckt sig på det sättet undrar vi om han är insatt i utredningen.

Den åtalade 22-åringen bytte advokat inför hovrättsrättegången till kändisadvokaten Johan Eriksson. Eriksson har under rättegången lyft bland annat just de saker som Leif GW Persson pekar på som problematiska i fallet.

Advokat Eriksson har också starkt ifrågasatt att polisen försökt hypnotisera den unga kvinna som bevittnade skjutningen, men som inte sa sig minnas hur skytten såg ut.

– Han följer tydligen den hrä rättegången med intresse.

Är det försvaret som fått honom in på det här spåret?

– Det vill jag inte kommentera vem som fått honom på spåret. Han har intresserat sig.