Vin i P4: Kalifornien

7:56 min

Anna Nilsson är P4 Upplands vinkännare. Idag berättar hon om Kalifornien, turistfällor och underbara vingårdar. Hör också om vitlöksvin.

Girard Old Vine Zinfandel (22337), 159 kr

Inte lika "sötfruktig" och "godisaktig" som många billigare zinfandelviner kan vara. Ett kraftigt väldigt generöst och fruktigt vin med inslag av solmogna men kraftiga mörka bär, mörk choklad, örter och peppar. Det finns också en tydlig, men inte dominerande, fatkaraktär i form av rostade toner, choklad och i slutet en liten ton av smörkola. Man kan också hitta lite lakrits i doften.

Vinet är ganska eldigt och har en lång eftersmak. Ett jättegott vin från Napa Valley!!!

Bogle Old Vine Zinfandel (97073), 149 kr (tillfälligt sortiment på SB)

Ett vin som liknar föregående med samma generösa, fruktiga och fylliga smak. Här hittar vi också solmogna mörka bär, peppar och örter men även hallon och en tydligare vaniljton.

Dessa båda viner passar jättebra till grillade kötträtter med några söta tillbehör, t.ex. ugnsrostade grönsaker.

Dancing Bull Zinfandel (nr 6598), 89 kr

Ett publikt och lättdrucket vin där vi hittar björnbär, blåbär, körsbär och vanilj. Det är inte så fylligt eller strävt och passar därför bra till exempelvis lättare kötträtter och som sällskapsvin.

Det är inte lika välgjort och smakrikt som de båda ovanstående men ett spännande budgetalternativ som ganska nyligen kommit in i det ordinarie sortimentet på Systembolaget.

Till skillnad från de båda dyrare alternativen som legat många månader på franska och amerikanska ekfat har man i detta vin använt ekstavar som gett vinet dess ekkaraktär. Ett betydligt billigare sätt att ge vinet denna karaktär vilket också avspeglar sig på prislappen.

Alkoholfritt

Nanny State (1947), 12,40 kr

Förvisso en brittisk öl, tillverkad i Skottland men i amerikansk stil. Den är väldigt humlad vilket märks både i smak och doft. Den är väldigt aromatisk och har en rejäl beska, nästan större än deras ölsorter med alkohol som säljs på Systembolaget. Förutom de överväldigande aromerna från humlen kan man också hitta toner av apelsin, aprikos och knäckebröd.

Bör användas med viss försiktighet till mat eftersom dess beska riskerar att "ta över". Passar eventuellt bra till fet och salt mat eller bara som törstsläckare för de som gillar humlade ölsorter.

Smakar som en mörk ale med fruktiga toner och karamell. Ganska smakrik med bra balans mellan beska, syra och sötma. 2,2%. Ca 16 kr i dagligvaruhandeln. Även denna fungerar bra till grillad mat.