"Studenter går 759 kr back varje månad"

0:45 min

Varje månad går studenter back 759 kronor på att plugga. Det visar Sveriges förenade studentkårers studentbudget. Men studenter ska inte behöva jobba för att dryga ut sin inkomst, säger Erik Pedersen, vice ordförande för SFS.

– Det här är ingen lyxbudget vi har tagit till med. Här ingår till exempel inte kostnader för glasögon eller hälso- eller sjukvård. Det här är de mest grundläggande utgifterna studenterna har varje månad, säger Erik Pedersen.

Det handlar om vad en student i genomsnitt gör av med på mat, hyra, resor och andra nödvändiga utgifter varje månad. När allt är betalt är det 759 kronor minus i plånboken för en person som får både bidrag och fullt lån, det visar SFS budget.

Sedan förra året har studiemedlet höjts med 104 kronor men det är inte tillräckligt enligt SFS.
– Vi vill att regeringen tar sitt ansvar och höjer studiemedlet. Vi vill se en ökning med minst 800 kronor, säger Erik Pedersen, vice ordförande i SFS.

Adeline Thorold som pluggar företagsekonomi vid Stockholms universitet tycker att det är tufft ekonomiskt.
– Jag tar fulla studielån, 100 procent och så jobbar jag extra.

Studiemedlet är på runt 9000 kronor i månaden.
– Jag jobbar extra annars skulle jag inte klara mig. Bor man själv och inte hos sina föräldrar blir det tufft, säger Adeline Thorold.

Extrajobb för att klara sig ekonomiskt varje månad säger SFS nej till:
– Arbete ska inte vara ett krav som det är idag när studenter går back. Det ska vara en möjlighet om du som student känner att du vill göra det, säger Erik Pedersen, vice ordförande SFS.