Elever döms för misshandel på Sigtunaskola - domen överklagas

1:24 min

Tidigare idag kom domen mot de fem före detta elver på Sigtuna läroverk som åtalats för grov misshandel på en yngre, 17-årig pojke. De dömdes alla till samhällstjänst, men åtminstone två av de dömda planerar nu att överklaga domen. Men Alexander Winter, elev på skolan, tycker att domen är bra.

– Jag tycker själv att det är bra att det kommit upp och att de blivit dömda, för att det ska komma upp och det ska anmälas. Jag tycker bara att det är lite synd att folk har fått en lite sämre bild av skolan.

Det var i september 2011 som de fem pojkarna ska ha kastat ostbollar mot 17-åringen och straffat honom med slag och sparkar när han inte lyckats fånga bollarna i munnen. I mars 2012 ska fyra av dem ha straffat pojken för att han vägrat att städa en av treornas rum.

De fem dömdes till mellan 75 och 160 timmars samhällstjänst och till att betala drygt 28 000 i skadestånd. Men i alla fall två av de dömda tänker nu överklaga domen.

Advokat Lena Ebervall representerar en av de nu dömda eleverna som dömdes till 140 timmars samhällstjänst. Hon tycker att domen mot hennes klient är beklaglig.

– Jag ser som advokat att det finns fler luckor i tingsrättens resonemang. De sveper med min klient i ett gäng av pojkar som de anser har gjort den här gärningen, utan att tänka på de aldrig umgicks. Det var inget sammansvetsat gäng.

– Vi kommer överklaga. Min klient är väldigt stridslysten.