Brandkårsneddragning i Knutby kritiseras

1:31 min

Brandstationen i Knutby tvingas nu dra ner på antalet brandmän. Besparingen väcker starka reaktioner.

Kim Wincent är förman på brandstationen i Knutby:

 – Det kommer kännas oerhört frustrerande att i många lägen, med så låg bemanning, förstå att det här blir inte bra. Vi kan inte göra en insats för människor i nöd som vi skulle kunna gjort med en större styrka.

I Knutby ska man nu alltså bli tre brandmän i stället för fem. Tidigare har även stationerna i Järlåsa och Skyttorp bantats på grund av besparingar.

Uppsalas brandchef Anders Ahlström betonar att det finns stationer idag där det redan fungerar bra med en bantad styrka, men han utesluter inte att neddragningarna kan få konsekvenser.

 – Det är naturligtvis så att om man är fem personer så kan man göra mer saker snabbare än vad man kan om man är tre. Men man kan lösa det mesta, nästan allt, men det tar längre tid.

Men kommer det bli fara för liv, eller men?

 – Det är klart att rent sannolikhetsmässigt så finns ju den möjligheten, men man får också konstatera att det är väldigt få tillfällen som det kommer att inträffa. Men det går inte att utesluta.

Och att det här är en fråga som berör många kan man se på vår hemsida, där en diskussion om fusk blossat upp.

Så här kommenterar en lyssnare:

"Larmstatistik har omformulerats och mörkats, man har t.ex larmat andra stationer istället för den som hade närmast bara för att få ner statistik."                      Insider

Det skullE alltså ha gjorts för att kunna rädda vissa stationer och dra ner på andra.

Brandchef Anders Ahlström igen:

 – Jag är helt främmande för den frågeställningen. Det finns ingen ambition att mörka någonting, utan det här är naturligtvis en viktig fråga och det märks på det engagemang som finns för den.