Upprustning av riksväg 76 tas upp i riksdagen

1:26 min

Riksväg 76 - vägen som går längs Upplandskusten och knyter ihop Norrtälje i söder med Östhammar och Skutskär i norr - behöver rustas upp och byggas om. För att det faktiskt ska hända något i frågan tänker Agneta Gille, socialdemokratisk riksdagsledamot från Uppsala län, nu dra vägen ända in i riksdagens plenisal...

 – Det behövs en infrastruktur som fungerar, så att det blir så bra som möjligt att kunna pendla till Forsmark till exempel, säger Agneta Gille.

Forsmark ligger längs 76:an - De och inte minst det planerade slutförvaret där - behöver om de får klartecken från regeringen - mycket arbetskraft. Det finns inte tillräckligt med bostäder i Östhammar.

 – Väg 76 blir oerhört viktig, för att kunna hämta arbetskraft ifrån norra Uppland, men också söderifrån.

Längs 76:an ligger också Hallstavik, där Holmen drar ner på personal, Karlholmsbruk, där Karlit lagt ner ligger också längs 76:an.

Behovet att kunna jobbpendla stort, för de som är utan jobb, men vill bo kvar.

Tidigare har kommunpolitiker i de berörda kommunerna träffats för att kunna trycka på trafikverket. Men nu tycker Agneta Gille att riksdag och regering måste gripa in. Om inget görs äventyras trafiksäkerheten, menar hon.

 – Det blir ju mycket, mycket mer trafik på den vägen.