Jan Tylemo restaurangchef. Foto: Sanna Richter SR

Spår av hästkött i Ikeas köttbullar

Jan Tylemo: "Det rör sig om mellan sex och tio kilo"
4:26 min

Hästkött verkar dyka upp överallt, idag meddelade Tjeckiska livsmedelsverket att de i sina kontroller hittat hästkött i Ikeas köttbullar. På varuhuset i Uppsala har restaurangchefen ägnat en stor del av dagen åt att informera kunder och personal.

– Det handlar om förtoende, vi vill ju sälja det vi har sagt med den innehållsdeklarartion vi har bestämt. Idag har vi ägnat mycket tid åt att informera kunder och personal, berättar Jan Tylemo som är restaurangchef på Ikea Uppsala.

Vad har ni gjort med köttbullarna?

– Vi har tagit undan dem och malt ner dem i vår avfallskvarn där vi slänger restavfall annars också. Jag tror det blir biogas av det, säger han.

Hur mycket köttbullar rör det sig om?

– Kanske en sex-tio kilo, det som är fruset tar vi inte upp utan det ligger kvar i frysen tills vi får reda på hur det går i vår undersökning.

Vad tänker du om att ni slänger ätbar mat?

– Jag vill sälja rätt produkter till våra kunder, vi ska ha rätt varudeklaration säger Jan Tylemo.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".