Nu gjuts skulpturen till Fadimes plats

4:18 min

I korsningen mellan Bangårdsgatan och Östra Ågatan i Uppsala ligger Fadimes plats. Just nu finns bara en skylt som säger att det är just Fadimes plats men i sommar ska en skulptur stå där och påminna om Fadime Sahindals liv, just nu håller den på att gjutas.

- Den ska hedra Fadime Sahindals minne och kommer symbolisera hennes arbete som innebar att kunna stå upp för sin rätt att göra sig hörd, säger Anna Ehn som är intendent för offentlig konst i Uppsala kommun.

Den ska stå mitt i den lilla parken, intill en gammal, tjock och förvriden syrenstam som växer längs med marken med fortfarande skjuter skott. Själva skulpturen kommer likna ett träd och blir runt 150 centimeter hög.

- Det här trädet står för både rötterna man har med sig, och känslan av vad man vill göra av sitt liv, sin framtid och sina rötter. Men kan sätta sig här på en bänk och fundera över "vad gör jag för att göra världen bättre utifrån mina åsikter?" säger Anna Ehn.

Det har varit en del diskussioner och protester mot att kommunen alls skulle uppkalla en plats efter Fadime Sahindal. Men skulpturen har inte några motståndare ännu:

- Nej, själva namnet på platsen överklagades och det försenade vår process men skulpturen har folk bara varit nyfikna på, berättar konstintendent Anna Ehn.