Patientförening bojkottar Psykiatrins husinvigning

1:46 min

Invigningen av Psykiatrins hus i Uppsala i dag kommer att bojkottas av RSMH som är en av de större patientföreningarna i Uppsala. Farhågan är att psykiskt sjuka patienter helt enkelt inte vågar sig in i den stora moderna byggnaden.

Men andra patientföreningar är positiva. En förhoppning är att flytten till Akademiska sjukhusets område ska bidra till att psykiska sjukdomar ses som mindre skamliga.

– Vi är väldigt positiva till att det här byggs. Att det satsas stort på psykiatrin som behöver avdramatiseras. Statusen behöver höjas. Psykiatrin hör hemma på sjukhusområdet - inte undangömt i andra delar av stan, säger Elsa Kjellander som är engagerad i föreningen Balans som är till för de med depressioner och bipolär sjukdom.

Det mesta av psykiatrin i Ulleråkersområdet flyttar nu in på Akademiska sjukhusets område. Flera olika patientföreningar är inbjudna till invigningen av Psykiatrins hus i dag. Men lokalavdelningen i Uppsala för Riksförbundet för Social och Mental Hälsa (RSMH) bojkottar invigningen.

– Det är kollossalformatet som upplevs som skrämmande. Det är mycket glas som ger insyn. RSMH har från början varit avogt inställd till det här storbygget. Nu när det är färdigt får vi acceptera det. Men vi vill inte hedra det med vår närvaro, säger Ingor Lind som är ordförande för RSMH i Uppsla.

Psykiatrins hus väcker känslor. En farhåga är att psykiskt sjuka patienter inte vågar sig in i den stora moderna byggnaden. Men en förhoppning är att flytten till sjukhusområdet kan höja statusen för psykiska sjukdomar - att det blir som vilken sjukdom som helst.

– Man kan tycka att det inte gör något om man syns. Man ska kunna gå in i Psykiatrins Hus med höjt huvud. Det är en del i att det avdramatiseras. Men man kan också se det som att det är många som behöver det trygga och ombonade. De kanske inte ens vågar gå in i det här huset. Så jag är splittrad, säger Elsa Kjellander.