Rotfrukter. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Första pris i Paris för vetenskaplig kokbok

Så har en vetenskaplig kokbok från Uppsala vunnit första pris. Det är en doktorand från uppsala universitet som knep vinsten i kategorin "Scandinavian cuisine" vid The Gourmand World Cookbook Awards i Paris med boken som heter "Nordens bästa mat".

Författaren Viola Adamsson med kollegor från institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap har tidigare genomfört en studie som visar att nordisk kosten kan ses som ett närproducerat alternativ till medelhavskost, enligt ett pressmeddelande.

I studien visades att en välkomponerad kost med nordiska livsmedel som till exempel lax, sill, rotsaker, baljväxter, bär, frukt, rapsolja och fullkornsprodukter baserade på korn, havre och råg, samt en mindre mängd magert kött och magra mjölkprodukter, sänker kolesterolet och blodtrycket, minskar kroppsvikten och förbättrar kroppens insulinkänslighet.

Viola Adamsson har tidigare varit kostansvarig för svenska längdskidlandslaget.

Hon skrev Nordens bästa mat tillsammans med matkreatören Katja Palmdahl som har skapat bokens recept.

Nordens bästa mat har tidigare utsetts till årets bästa bok om mat och hälsa av Svenska Måltidsakademin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".